Downloads voor thuis of in de klas

Alle interessante informatie voor ouders, scholen en kinderdagverblijven is op deze pagina te vinden! Denk hierbij aan de nieuwsbrieven die worden verspreid, maar ook lessuggesties en downloads om in de groep of thuis te kunnen gebruiken.

Leesonderwijs: kan het ook anders?

Keer op keer is het in het nieuws: Nederlandse leerlingen houden niet van lezen en ze zijn er ook niet goed in. Er is veel kritiek op ons leesonderwijs: in geen enkel ander Europees land is begrijpend lezen een apart schoolvak. Zou dat dan een oorzaak zijn voor de slechte scores? Maar hoe moet het dan wel?
Het korte antwoord is: lees veel voor (ook in de hogere groepen), gebruik teksten die aansluiten bij de interesses van de leerlingen in de klas en die geen stereotyperingen bevatten, bespreek gelezen teksten altijd uitgebreid en laat de kinderen de teksten ook verwerken middels een schrijfopdracht. Door leerlingen de teksten mondeling en schriftelijk te laten verwerken, leren zij teksten beter begrijpen dan door vragen bij een tekst te beantwoorden.
Maar hoe krijg je dat voor elkaar? In het kader van het Kinderboekenfestival Doetinchem zijn lessuggesties ontworpen op basis van diverse kinderboeken. Bij ieder boek zijn enkele lessuggesties ontworpen. Deze lessuggesties kunnen afzonderlijk uitgevoerd worden of als lessenreeks. Het gaat om lessuggesties: voel de vrijheid om de lessen aan te passen naar eigen inzicht!
In alle boeken staat een burgerschapsthema centraal. Daarom sluiten de lessuggesties niet alleen aan bij de (nieuwe concept)kerndoelen Nederlands, maar ook bij de burgerschapsdoelen. Leerlingen leren door deze lessuggesties niet alleen om een tekst te begrijpen, maar doen ook kennis van de wereld op. Mocht je deze lessuggesties gebruiken in je klas, dan zouden we het heel leuk vinden om een reactie te ontvangen via lynn.hartjes@iselinge.nl! Ook alle vragen zijn welkom!

In april 2024 hebben we naar de scholen en kinderdagverblijven in Doetinchem de eerste nieuwsbrief verstuurd om te delen met de kinderen en ouders/verzorgers. Natuurlijk kan het gebeuren dat je deze hebt gemist, dus daarom hier alsnog te lezen en te downloaden.

Wil je aan de slag met het boek Help! Een verrassing! Dan heb je geluk! Van Lemniscaat mogen we de volgende kleurplaat met jullie delen!

Bij De Ridder zonder billen zijn er diverse leuke downloads beschikbaar gesteld door Levina van Teunenbroek en uitgeverij Lannoo. Ook De Kabaalbende is door haar geschreven en hier mogen we een download van delen!

Kleurplaat Ridder zonder billen

Ook bij Vleertje Muis zijn er fijne downloads beschikbaar! Met toestemming van de schrijfster mogen we deze met jullie delen!

Speciaal voor de onderbouwklassen maakte Susanne Roos lesmateriaal bij het boek Vleertje Muis. Nadat u het boek heeft voorgelezen en samen bekeken hebt, kunt u de ‘brief van de schrijfster’ voorlezen en een aantal leuke en actieve opdrachten doen. De opdrachten brengen de leerlingen in beweging en inspireren tot theaterspel en inleven.

Vleertje Muis is bekroond met de Sardes Leespluim! De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen.

Speciaal voor professionals in de kinderopvang, VVE en onderbouw basisonderwijs werkte de organisatie activiteiten uit bij het boek.

Op zaterdag mogen we Iven Cudogham ontvangen bij Meester Mokka. Hij zal voorlezen uit Anansi de Spin!
Anansi de spin is leuk voor alle kinderen. Maar in het bijzonder voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 7 jaar. De sprookjes van Anansi de spin zijn cultureel erfgoed in een nieuw jasje en passend in de tijd van nu. De wereld van Anansi de spin is avontuurlijk en leuk in de meest kleurrijke omgeving die je ooit gezien hebt. Beleef de sprookjes van de slimme Anansi de spin en zijn vrienden en ontdek wat vriendschap – samen spelen en samen delen – betekent. Met toestemming van Iven mogen we de beschikbare downloads met jullie delen! Er zijn ook digibordlessen beschikbaar!

Scroll naar boven